Thursday, 14 March 2013

Kesihatan sepanjang hayat

KESIHATAN SEPANJANG HAYAT
  •        Dibuktikan cara hidup à mempengaruhi kualiti kesihatan dan jangka hayat.
  •        Saringan awal               à Kesukaran semasa kerana masalah kesihatan lewat dikesan ,telah parah ataupun tidak        lagi dapat disembuhkan.
  •           Tanggungjawab individu à mula dengan mengubahsuai tingkahlaku ;
     cabaran kepada diri :
*       Amal pemakanan sihat
*       Tingkatkan aktiviti fizikal
*       Elak merokok
*       Elak stres
  

 Cara Pemakanan Sihat

    
   1.Pelbagaikan Makanan

     Tiada satu makanan yang
      mengandungi kesemua zat perlu
      sekaligus.

     Tiada makanan yang harus
     Dipantangkan kecuali atas masalah
     kesihatan tertentu.

     Pastikan makanan harian anda adalah  
     seimbang.

BAHAN-BAHAN DALAM MAKANAN
karbohidrat,protin,lemak,vitamin,mineral,
air,fiber, phytonutrian,kolesterol,garam,gula
2.Makan secara tetap

*      Melangkau sesuatu masa sajian boleh menyebabkan kita makan berlebihan pada sajian seterusnya.
*      Pengambilan snek adalah baik tetapi jangan sampai ia menjadi sajian utama.

3.Makan sedikit tapi banyak kali
*      Konsep ini sukar diterima kerana bimbang dengan makan banyak, jumlah kalori .
*      Keajaiban sistem tubuh adalah semakin kerap makan, semakin pembakaran tenaga.

7 alasan kenapa perlu makan sedikit sedikit tetapi boleh banyak kali.....
*      Melajukan BMR
*      Mengawal rasa lapar
*      Sentiasa bertenaga
*      Meningkatkan pembentukan otot
*      Mengelakkan penguraian otot
*      Memperbaiki penyerapan zat makanan
*      Mengurangkan simpanan lemak tubuh


Capai dan kekalkan berat badan idaman

BMI   =            BERAT (kg)      .
                                            TINGGI X TINGGI (m2)
 








DIET YANG LENGKAP
*     Terdiri pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh untuk:
*      Pengawalan
*      Pembaikan
*      Proses hayat
*      Pertumbuhan dan perkembangan

TIADA DIET YANG DIANGGAP IDEL,
SEMUANYA BERGANTUNG KEPADA
KEPERLUAN SETIAP INDIVIDU

KEPERLUAN TENAGA

KAT
UMUR
BERAT
(KG)
TINGGI
(CM)
JUMLAH PERLU
KKAL
MJ
L
15-18

19-22
66

70
176

177
2800

2900
2100 -3900
2500 -3300
11.8

12.2
P
15 -18

19-22
55

55
163

163
2100

2100
1200 -3000
1700 -2500
9.2

8.8








            JUMLAH MAKANAN YANG DIPERLUKAN
            UMUR                     KEPERLUAN  (Kcal)        LEMAK (g)
            30-60(L)              2,500-3400                          69-94
                30-60(P)                  2050-2350                                           57-65


MAKANAN DAN KALORI(kcal)

Bil
Jenis Makanan
Unit hidangan
Jumlah tenaga
Lemak
18
Martabak Ayam
Satu
696
28
19
Biskut Kelapa
Satu
55
4
20
Biskut Tawar
Satu
22
1
21
Kek ‘Black Forest
1 potong
275
15
22
Kek Buah-buahan

1 potong
167
6
23
Muffin Buah-buahan
Satu
94
1
24
Donat
Satu
276
15

25
Bubur Kacang
1 mangkuk
19
1
26
Peria/
Goreng/
Telur
Sepinggan
417
38
27
Kari Telur
Sepinggan
224
18

28
Brokoli/
Cendawan
Sepinggan
64
3
29
Kacang Buncis
Sepinggan
132
11
30
Sayur Campur
Sepinggan
178
13
31
Kangkong/ Belacan
Sepinggan
340
31
32
Kailan Ikan Masin
Sepinggan
455
35
33
Betik
Satu potong
319
33
34
Pisang
Sebiji
66


Bil
Jenis Makanan
Unit hidangan
Jumlah tenaga
Lemak
1
Nasi Biryani daging
sepinggan
873
38
2
Nasi Goreng
sepinggan
330
25
3
Bubur nasi
semangkuk
182
2.5
4
Thosai
Satu (80g)
147
2
5
Meehon Goreng
Sepinggan
294
11
6
Mee Kari
Sepinggan
529
37
7
Laksa Lemak
1 mangkuk
589
32
8
Kway Teow Goreng
Sepinggan
300
16
9
Mee Rebus
1 mangkuk
556
20
10
Mee Sup
1 mangkuk
381
15
11
Spageti dgn sayur
Sepinggan
240
7
12
Laksa penang
Sepinggan
436
2
13
Roti Kelapa
1 buku
207
12
14
Roti bawang putih
1 buku
204
8
15
Roti Perancis
1 buku
110
1
16
Capati
Satu
90
3
17
Roti canai telor
Satu
356
14



KELUARAN SUSU
KUANTITI
KKAL
Susu penuh cair segar
1 cawan
160
Susu matega
1 cawan
90
Susu perisa coklat
1 cawan
190
Koko
1 cawan
235
Aiskrim
1 potong
145
Susu + ais
1 cawan
145
Susu kering tanpa lemak
4 sudu besar
63
MAKANAN DAN KALORI(kcal)





                       




MEMILIH MAKANAN












MASALAH PEMAKANAN

*      Tiada diet pemakanan yang betul
*      Tiada jadual makanan yang dipatuhi
*      Makan ikut stail / gaya hidup
*      Makan ikut persekitaran / rakan

MASALAH UTAMA
~ TAK TAHU APA SEBAB KITA MAKAN
                       Sumber Asal dari
                                HJH SALHA MOHD NOR,
PEGAWAI DIETETIK,
HOSPITAL SULTANAH AMINAH,
JOHOR BAHRU









































No comments:

Post a Comment